Nieuws - 14 juni 2024

Kunstposter 2024: in gesprek met Miel Vandepitte

De jaarlijkse Pinkpop Kunstposter is deze 53e editie gemaakt door de pas 26-jarige Vlaamse striptekenaar en illustrator Miel Vandepitte. Hij koos voor een donkere setting in een grote stad, waarin een enorme gitaar oplicht en alle aandacht naar zich toetrekt. ‘De gitaar is de performance’.

Koop de kunstposter op Pinkpop 2024!

Te koop in de merchandise stands én de Pinkpop Pop-up Shop in The Block.

 

Het is de allereerste keer dat een striptekenaar het gewilde verzamelobject heeft gemaakt. Miel Vandepitte bracht drie jaar geleden zijn graphic novel ‘Centralia’ uit, die goed werd ontvangen en ook in het Frans en Engels is vertaald. Een tweede album is onderweg. Daarnaast illustreert hij voor Knack, De Standaard en andere opdrachtgevers. ‘Ik vind bijna alles wel uitdagend’, zegt de Gentenaar. ‘Van wetenschappelijke artikelen tot cultuur-gerelateerde dingen, elk onderwerp is interessant om naar beeld te vertalen. Ik had nooit verwacht om een poster voor een muziekfestival te maken, heel cool om die gelegenheid te krijgen.’

Miel Vandepitte werd uitgekozen door Cor van Wees, decennialang de vaste Pinkpop-postermaker en sinds 2022 curator. ‘Ik kwam Miel tegen in een tijdschrift over striptekenaars’, vertelt hij. ‘In zijn werk laat hij zien wat hij allemaal beheerst, van 3D-modellen tot illustreren en natuurlijk strips. Die gecombineerde talenten zag ik wel zitten. Het feit dat hij een striptekenaar is heeft mijn sympathie omdat ik in mijn Pinkpop-werk ook een paar keer met striptekenaar Willem Vleeschouwer heb samengewerkt. In ‘De Zaaier’ uit 1989 bijvoorbeeld, een belangrijke poster.’

Het eerste idee voor de poster was snel geboren, volgens Miel: ‘Ik heb alle Pinkpop-posters bekeken, en het viel me op dat er bijna altijd een grote gitaar op staat. Om er zeker van te zijn dat ik in de traditie pas, wilde ik de grootst mogelijke gitaar maken! Een vroeg idee was om die als een soort ruimteschip af te beelden zoals in de film ‘Independence Day’, hangend boven de stad. Na een aantal schetsen kwam ik bij het definitieve ontwerp terecht, een gigantische gitaar midden in een grote stad. Die omgeving komt voort uit mijn voorliefde voor architectuur. Ik kan het bijna niet weerstaan om gebouwen te tekenen, ook als het onderwerp er niet noodzakelijkerwijs iets mee te maken heeft.’

Vanuit Buro Pinkpop kwam de suggestie om er ook personages in te tekenen. ‘Het is heel erg voor een striptekenaar, maar ik vergeet die soms bijna’, lacht Miel. ‘Omdat ik zoveel op de achtergronden focus. De personages staan voor het festivalpubliek, en die laat ik naar de gitaar kijken alsof het de performance is.’

Eén personage zal iedere Pinkpop-liefhebber snel herkennen: Miel heeft Jan Smeets tussen het publiek getekend. ‘Dat idee kwam ook vanuit Buro Pinkpop. Het publiek-idee was een mooie gelegenheid om hem een cameo te geven, zoals Stan Lee in alle Marvel-films. Jan Smeets is de Stan Lee van Pinkpop natuurlijk.’ Cor van Wees heeft Smeets in zijn 42 posters nooit afgebeeld. ‘Ik zou het zelf niet gedaan hebben, maar ik begrijp het wel. Jan is het icoon van het festival, dus waarom hem niet in de poster verwerken? Het is nooit eerder gebeurd en maakt deze poster wel uniek.’

Helemaal op de voorgrond tekende Miel grote pianotoetsen. ‘Zoals de gitaarsnaren een tramspoor worden, zie ik de piano als een zebrapad. Dat is natuurlijk geïnspireerd door de beroemde Beatles-hoes ‘Abbey Road’. Het is gewoon een cool design-element door die evenwijdige blokken. De borden met het programma erop hebben alle drie een iets ander karakter, en aan de paarse pop van het logo heb ik een beetje een eigen interpretatie gegeven.’

Cor van Wees vindt de verrassende tekening niet uit de toon vallen bij eerdere posters. ‘Het Pinkpop-gevoel is voor iedereen wat anders want iedereen beleeft een festival anders. Dat verstedelijkte beeld kan best in je hoofd zitten als je met je ogen dicht naar muziek luistert. Muziek triggert de fantasie, dat zie je in platenhoezen en ook in deze poster terug.’

Meer van Miel zien? Check www.mielvandepitte.com