Pinkpop 2018 - 15-16-17 juni 2018

Algemeen

Pinkpop kleurt steeds groener! In 2008 ontving Pinkpop al de Green ’n Clean Award, uitgereikt door Yourope. Yourope is ‘the most important Association of European Festivals’.
De organisatie stimuleert samenwerking en kennisdeling binnen de festival wereld en staat voor het ‘verbeteren van de festival industrie’ op o.a. maatschappelijk vlak, veiligheids- en milieu issues en het promoten van grensoverschrijdende uitwisseling van live muziek talent in Europa. Om in aanmerking te komen voor de Green ’n Clean Award moet je als festival aan bepaalde eisen voldoen op gebied van duurzaam management, transport, afvalbeheer, energieverbruik, voedsel(verspilling) en waterverbruik. Anno 2018 blijven we druk bezig met het ´vergroenen´ van Pinkpop en daarmee het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Pinkpop steunt ook het initiatief DUURCOOP (Coöperatie Duurzame Evenementen Limburg). Enthousiast ondersteund door Jan Smeets wordt door Cultuurwerkplaats Zeezicht, Provincie Limburg en een aantal Limburgse evenementen samengewerkt om ook bij kleine en middelgrote evenementen in Limburg de duurzaamheid te vergroten.

Wat wij doen

 • Op zowel het Pinkpop festivalterrein als op de campings wordt intensief afval gescheiden. De bezoeker, cateraar, leverancier én artiest werkt hier enthousiast aan mee! Het gescheiden ingezamelde afval wordt vervolgens op de meest milieuvriendelijke manier verwerkt. Het deel restafval dat uiteindelijk nog over is dat gaat naar een speciale verbrandingsoven dat het afval omzet in groene stroom.
 • De Pinkpop / Brand Bier drinkbekertjes voor de bezoeker zijn gemaakt van recyclebaar plastic. Deze bekers worden d.m.v. de bekende bekeractie weer ingenomen. Deze gebruikte bekers vormen een monostroom aan plastic waardoor deze in zijn geheel weer verwerkt kan worden tot een nieuwe grondstof voor nieuwe producten.
 • Het is niet toegestaan om flyers e.d. uit te delen op het festivalterrein en de campings, dit om de afvalberg te beperken. Per bezoeker wordt er 1 programmaboekje gedrukt op FSC-gecertificeerd papier. Pinkpop promotiemateriaal (flyers, posters, etc.) is gedrukt op 50% gerecycled papier.
 • Pinkpop biedt ruimte aan maatschappelijke organisaties als o.a. Amnesty International.
 • Pinkpop-festivalshirts zijn grotendeels fairtrade en gemaakt van biologisch katoen.
 • T-shirts die eerlijk geproduceerd zijn zitten altijd lekkerder!
 • Het wc-papier op alle Pinkpop toiletten is van gerycycled materiaal.
 • De spoeltoiletten op het hoofdterrein hebben zuinige waterreservoirs en verbruiken in tegenstelling tot Bio-boxen geen grote hoeveelheid chemicaliën.
 • Op de campings wordt gebruik gemaakt van waterbesparende douchekoppen in de douche units.
 • Pinkpop medewerkers rijden waar mogelijk op fietsen i.p.v. scooters en auto’s.
 • Hergebruik van decoratiemateriaal: het leer/werk bedrijf 100% Heerlen maakt van oude Pinkpop banners o.a. tassen, sleutelhangers e.d.
 • Veel verlichting is inmiddels LED.
 • Er is een groot aanbod van biologische en/of fairtrade catering op Pinkpop.

Wat kun jij doen?

 • De grootste vervuiler van festivals is nog steeds de CO2-uitstoot. Begin dus bij het begin: kom op een milieubewuste manier! Kom je uit de buurt? Pak de fiets! Die kun je gratis stallen vlakbij de hoofdingang en de campings van Pinkpop.
  Woon je verder weg, kom dan met de trein of met een van de georganiseerde busreizen van Event Travel.
 • Kom je toch met de auto, zorg er dan voor dat alle zitplaatsen benut worden. Carpoolen naar Pinkpop is gezelliger, goedkoper en beter voor het milieu. Deel je lege plek via de gratis Blablacar carpool-app.
 • Laat bij vertrek geen spullen en rotzooi achter op de camping, verzamel alles in de (bij de camping receptie/Infobalie) gratis verkrijgbare vuilniszakken en lever deze daar ook weer in en ontvang een leuk Pinkpop souvenir. Bruikbare spullen kun je bij de speciale recyclecontainer afgeven. Deze worden na afloop overgedragen aan kringloopwinkels in de buurt.
 • Meedoen met de alom bekende Pinkpop-bekeractie. Voor 50 ingeleverde bekers krijg je 1 consumptiebon retour en help je mee aan recycling van meer dan 4 ton plastic volgens het cradle-to-cradle-principe (de bekers vormen de grondstof voor nieuwe producten). Ook de papieren draagtrays kunnen ingeleverd worden bij de ‘BEKER INNAMEPUNTEN’. Voor 25 trays ontvang je 1 consumptiebon.